IT & E-COMMERCE

Door : Stijn Driessen
Manager IT & E-Commerce

Wanneer je langs de A50 rijdt ter hoogte van Veghel zie je meteen dat hier veel gebeurt.Veel toonaangevende bedrijven houden hier hun hoofdkantoor, waaronder Van der Lande, Mars, Jumbo, Sligro en het mooie bedrijf waar ik voor mag werken, BAS Trucks (ook wel de BAS genoemd). Over de BAS gesproken, dat is dus dat bedrijf dat ook langs de A50 ligt en extreem veel voertuigen op haar terrein heeft staan. We krijgen dan ook wel vaker de vraag of we überhaupt wel iets verkopen.

Dat we iets verkopen moge duidelijk zijn. Anders hadden we nooit zo hard kunnen groeien als dat we hebben gedaan in de afgelopen jaren. Wat eigenlijk nog bijzonderder is, is dat we in de afgelopen jaren in toegenomen mate een IT&E-Commerce organisatie zijn geworden. Op de dag van vandaag telt de afdeling IT&E-Commerce binnen BAS Trucks meer FTE dan het totaal aantal FTE aan verkopers. Dat is voor een truck handelaar toch wel ongekend.

“Op de dag van vandaag telt de afdeling IT&E-Commerce binnen BAS Trucks meer FTE dan het totaal aantal FTE aan verkopers.”

Dit alles is ontstaan vanuit een strategie die BAS Trucks al langer voert. Sinds 2004 wordt hier gebouwd aan een maatwerk ERP systeem om de voertuigen te volgen vanaf een potentiële leverancier tot aan de uiteindelijke klant, inclusief aflevering. Ons ERP pakket is dan ook enorm uitgebreid door de jaren heen waarin kosten noch moeite gespaard zijn om het compleet te customizen aan de wensen van de gebruikers. Dit stelt BAS Trucks in staat om wekelijks meer dan 200 voertuigen te ontvangen en af te leveren.

Om dit succesvol te doen op internationale schaal is ook E-Commerce zeer belangrijk. Alle E-Commerce wordt bedreven vanuit Veghel waar dus ook een hoge mate van automatisering bij komt kijken. Alle e-mails worden volledig automatisch verstuurd, maar ook de website en koppelingen worden in-house gebouwd. Een gigantische klus dus waar veel mensen dagelijks mee bezig zijn.

“Alle e-mails worden volledig automatisch verstuurd, maar ook de website en koppelingen worden in-house gebouwd.”

Doordat er zo’n grote club werkt aan de IT & E-Commerce oplossingen bij BAS Trucks kun je ook niet spreken van een club die een beetje aan hobbyt. Bij BAS Trucks werken we op projectbasis aan de verschillende oplossingen en bij elk project wordt er goed nagedacht over hoe het in de architectuur van de applicatie(s) past. Alle oplossingen dienen schaalbaar te zijn, goed onderhoudbaar en niet te vergeten performend. Hiervoor maken we ook gebruik van de laatste (web) technologieën en architectuur principes. Jaarlijks wordt de architectuur nog kritisch beoordeeld om te zien of we op de juiste weg zijn en waar nodig bijgesteld. Op deze manier zorgen we ervoor dat we ook richting de toekomst nog alle kanten op kunnen.

“Alle oplossingen dienen schaalbaar te zijn, goed onderhoudbaar en niet te vergeten goed te performen. Hiervoor maken we ook gebruik van de laatste (web) technologieën en architectuur principes.”

Projecten die hier afgerond zijn, zijn er in alle vormen en groottes. Vorig jaar is er bijvoorbeeld hard gewerkt aan een catalogus met truck onderdelen van ongekende grootte. Deze catalogus wordt automatisch verrijkt op basis van gegevens die aangeleverd worden door de leveranciers. In de basis klinkt dit als een eenvoudig project, maar als je iets meer van de onderdelenmarkt kent dan kenmerkt deze markt zich met veel alternatieven en dat producenten continu bezig zijn met nieuwe truck modellen waarbij ze bestaande onderdelen weer doornummeren naar nieuwe nummers. Om zaken nog complexer te maken worden sommige onderdelen vervolgens ook niet meer geleverd of worden ze gegroepeerd naar een pakket of zelfs weer los verkocht. Zo is de markt continu in beweging en daarmee ook onze catalogus. Een gigantische klus om dit goed in kaart te brengen en de juiste architectuur bij te bepalen die ervoor zorgt dat de inmiddels meer dan 3 miljoen nummers goed vindbaar zijn voor onze verkopers om altijd een passend aanbod te kunnen doen naar onze klant.

Ondertussen zijn we nu ook al meer dan een jaar aan het werk aan ons eigen W-project. Hierover kan ik helaas nog niets zeggen, maar gezien de enorme tijdsinspanning verwachten we hiermee echt de markt te kunnen veranderen. Het enige wat ik hierover kan zeggen is dat het dingen zijn die je echt niet verwacht bij een truck handelaar.

“Wij zoeken momenteel een ICT Systeembeheerder en een Software Engineer die ons team van specialisten komen versterken”

Ben jij nieuwsgierig geworden naar het werken bij BAS en wil je graag onderdeel worden van ons team? Wij zoeken momenteel een ICT Systeembeheerder en een  Software Engineer die ons team komen versterken. Vergeet niet om ook onze andere vacatures te bekijken op: www.werkenbijbas.com