BAS gaat vol gas voor groei en vernieuwing

BAS gaat vol gas voor groei en vernieuwing

De dealer-, service- en handelsbedrijven van BAS komen nog steeds handen tekort, ondanks de coronacrisis die ook de transportsector raakt. BAS schakelt door, ook online. De directie voorspelt zelfs een topjaar en een snel groeiend aantal vacatures.

Bij de eerste corona-uitbraak, maart dit jaar, trapte de transportsector op de rem. Vooral vervoerders voor de evenementenbranche en horeca zagen hun werk stilvallen. Dat was slikken en schakelen voor een aantal BAS-bedrijven, maar ook een reden om vol gas verder te werken aan vernieuwende concepten. De impact van de tweede golf op de productie en verkoop van trucks en trailers lijkt milder. Ondanks covid-19 zijn de dealer-, service- en handelsbedrijven van BAS als groep zelfs bezig aan een van de beste jaren ooit. Dat is terug te zien in het snel groeiende aantal vacatures.

Geen krimp, wel vacatures. In de hoogste versnelling verder met innovatie, digitalisering en nieuwe businessmodellen. Zo typeren Caspar en Bas van Heertum de conditie van BAS in coronatijd. In menselijk en organisatorisch opzicht doet de pandemie zich voelen. ‘Maar we zijn wendbaar en ambitieus’, zeggen de directieleden van het internationale familiebedrijf. ‘Het is schitterend om te zien dat onze medewerkers de crisis juist gebruiken om een tandje bij te schakelen.’

Dat bijschakelen is vooral gericht op baanbrekende digitaliseringstrajecten. Elk bedrijfsonderdeel schrijft geschiedenis. IT draait op volle toeren. Alle medewerkers, van in- en verkopers tot monteurs, draaien warm voor uitdagende verschuivingen in hun rol bij BAS. ‘We hebben ons op tijd gerealiseerd dat digitalisering de cruciale weg naar succes is. Dat werkt nu in ons voordeel. En het beste moet nog komen.’

Klanten pakken door, orderportefeuille 2021 goed gevuld
Sinds de zomer ziet BAS Truck Center, de dealer en servicetak (Volvo en Renault Trucks en DAF Trucks in Duitsland), de vraag weer aantrekken. ‘Corona kwam als een golf over ons heen’, zegt directeur Bas van Heertum, ‘dus we moesten onze forecast aanpassen. De fabrieken van Volvo moesten dicht en dat was een ingrijpende ervaring. Geen trucks af fabriek betekende fors minder manuren in de werkplaats. Gelukkig konden we schuiven met monteurs binnen onze bedrijven. We zien dat onze klanten goed doorpakken. Transportbedrijven ervaren zelfs een voordeel: minder files op de wegen.’

Intussen is de orderportefeuille voor 2021 goed gevuld. Dat is mede te danken aan de nieuwe trucks die Volvo als premium brand lanceert. ‘Met spectaculaire features en heel veel interessante opties’. De stillere periode, na de eerste uitbraak, werd gebruikt om versneld ‘slimme concepten’ door te voeren. Daarbij moeten we denken aan verdere digitalisering van communicatie- en werkprocessen op klantcontact- en after sales-niveau, maar ook in de werkplaats. Bas van Heertum: ‘We staan voor een kentering in de interactie tussen onze klanten en monteurs. Heel bijzonder om mee te maken.

‘We komen nog steeds handen tekort!’
‘We komen nog steeds handen tekort!’ Het personeel van BAS verveelt zich geen seconde. Medewerkers die in quarantaine moesten, konden nauwelijks wachten om weer aan de slag te gaan. Bas: ‘Dankzij ons Global Truck Concept kunnen we in ons bedrijf makkelijk mensen uitwisselen. Er is altijd werk. We komen nog steeds handen tekort.’Het BAS Global Truck Concept houdt in dat transporteurs bij BAS alles vinden wat ze voor hun trucks nodig hebben. Dat wil zeggen: de support van een uniek dealer- en servicebedrijf, adequate diensten op het gebied van financiering, lease, huur en fleet management, en snelle toegang tot de wereldwijde markt van gebruikte trucks, trailers en machines.

Handelstak kent stormachtige groei
Met name de handelstak – BAS Trucks, BAS Parts, BAS Vans, BAS Machinery – maakt al jaren een stormachtige groei door. Je vindt in Europa geen grotere specialist in gebruikt materieel. Jaarlijks zet BAS Trucks circa negenduizend voertuigen weg, wereldwijd. Ook 2020 belooft een goed jaar te worden. Directeur Caspar van Heertum: ‘Deze business heeft juist baat bij een beetje onbalans in de wereld. Daar hadden we dit jaar geen gebrek aan. Corona lijkt de markt op te schudden. In maart en april hebben we direct gereageerd door prijsaanpassingen door te voeren. Dat brengt leven in de brouwerij. Sinds mei draaien we weer op volle kracht. Momenteel zitten we zelfs dertig procent boven ons budget.’

”Daar hebben we enthousiaste mensen bij nodig, die snappen dat de wereld verandert en zichzelf de kans gunnen om daar een eigen rol in op te eisen. Inkoop, verkoop of IT, hier ligt de wereld open en krijg je de ruimte om voorop te lopen.”.

‘Kansen voor talentvolle mensen die snappen dat de wereld verandert’
Met een breed en jong team werkt BAS Trucks permanent aan het versterken van haar positie op deze dynamische wereldmarkt. De onderneming trok de afgelopen paar jaar veel talent naar zich toe en blijft zoeken naar kandidaten met het juiste BAS-DNA. Want de handelsonderneming wil verder – van negenduizend voertuigen nu naar dertien- tot vijftienduizend voertuigen over drie jaar. Caspar van Heertum: ‘Daar hebben we enthousiaste mensen bij nodig, die snappen dat de wereld verandert en zichzelf de kans gunnen om daar een eigen rol in op te eisen. Inkoop, verkoop of IT, hier ligt de wereld open en krijg je de ruimte om voorop te lopen.” Niet alleen BAS Trucks blijft ondanks corona in de hoogste versnelling presteren, ook BAS Machinery, de jongste tak binnen het handelsbedrijf, draait boven verwachting goed. Toen BAS ermee begon, werden ze voor gek verklaard. Inmiddels geldt BAS Machinery als wereldwijd topmerk. De teller van verkochte machines gaat dit jaar door de duizend heen.

Grensverleggende e-commerceplatforms
Voor een automotivebedrijf heeft BAS opvallend veel IT-ers en marketingspecialisten in dienst. Niet alleen op het hoofdkantoor, tot zelfs in India zetten eigen teams zich met hart en ziel in voor de digitale transitie. De scope is breed: logistieke processen, connectivity tussen de trucks, transportondernemers en de werkplaatsen, communicatie met en de customer journey van de wereldwijde klantenkring en de creatie van grensverleggende e-commerceplatforms.

BAS weet namelijk zeker dat slimme, interactieve in- en verkoopplatforms, die niet onderdoen voor consumentenplatforms als booking.com, bol.com of Amazon, de spelbepalers van de toekomst zijn. Caspar van Heertum: ‘We hebben daar een voorsprong in. We bouwen eigen systemen om zowel de efficiency van onze processen als de binding met en service aan onze klanten te maximaliseren. Toen we daarmee begonnen, konden we ons niet eens indenken dat afstand houden de nieuwe norm zou worden en dat het dan toch mogelijk zou zijn om doeltreffend zaken te doen.”

Iedereen bij BAS hoopt natuurlijk dat corona snel verleden tijd is en we elkaar weer kunnen ontmoeten om geslaagde transacties te vieren. Maar op essentiële onderdelen zullen we online zaken blijven doen. Daar staat een verrassend, game changing platform voor klaar. Met de recente komst van Marcel van Leeuwen, in de rol van product & tech-director, verwachten we dit platform binnenkort met succes te lanceren en schaalbaar door te ontwikkelen. Met Marcel hebben we een ervaren IT-director in huis, die de afgelopen acht jaar in verschillende rollen invloed had op de ontwikkeling van het bol.com-consumentenplatform.

Een topjaar, ondanks corona
Samenvattend kunnen we stellen dat ook de bedrijven van BAS begin dit jaar volledig door de coronapandemie werden overvallen. Fabrieken kwamen stil te liggen, componenten werden niet aangeleverd, iedereen trapte op de rem. Als dealer- en servicebedrijf zag BAS Truck Center de business teruglopen, maar na de zomer trok de vraag weer aan. Verwachtingen rond de nieuwe serie Volvo Trucks zijn hoog gespannen. De handelsbedrijven van BAS, waaronder BAS Trucks en BAS Machinery, lijken juist te profiteren van de ‘onbalans in de wereld’. Ze stevenen af op een topjaar. Dat geldt niet alleen voor de cijfers, maar ook voor de verdere digitalisering. BAS lanceert binnenkort een e-commerceplatform dat de internationale in- en verkoop van gebruikt materieel voorgoed verandert.

Start typing and press Enter to search