BAS gaat vol gas tegen de stroom in | Hoogtepunten 2021 en vooruitblik 2022

BAS gaat vol gas tegen de stroom in

De livegang van BAS World. De integratie van nieuwe productgroepen. De laatste puzzelstukjes van het BAS Dealer Management Systeem. Het zijn hoogtepunten uit 2021. Behaald door een uitzonderlijke mix van talenten en disciplines. Vanuit permanente interactie tussen business en technologie. Met verdere groei als gedeelde ambitie. Caspar en Bas van Heertum kijken er met plezier op terug. Maar niet lang. Als directie van het dynamische BAS-concern gaan ze liever vol gas 2022 in. Uitdagingen genoeg.

Want wat doet de markt voor zware voertuigen en machines in 2022? Er valt nauwelijks een peil op te trekken. Nieuwe of gebruikte transportmiddelen, het kan alle kanten uit. Het aansturen van een internationaal familiebedrijf als BAS is topsport en in de huidige situatie moet er een tandje bij. De coronapandemie ontregelt de wereldwijde productie- en distributieprocessen volledig. Goederenstromen lopen vast, tekorten lopen op. Dat BAS het afgelopen jaar toch een gezamenlijke groei van 15% wist te realiseren, gaat de boeken in als tegendraadse topprestatie.

“Begrijp me goed,” benadrukt Caspar van Heertum, “de impact van de pandemie op onze business staat in geen verhouding tot wat het virus aanricht in de persoonlijke levenssfeer van mensen. Ook in onze directe omgeving. Maar we móeten er als ondernemers mee dealen. Door onze mensen veilige werkomstandigheden te bieden, door verder te gaan op de weg die we zijn ingeslagen. Ook met corona houden we vast aan onze koers. Ook in 2022.”

Talent tekent bij BAS

In die koers zit een rode draad. Een lijn, stijl omhoog. Alle energie is gericht op groei. In marktaandeel en omzet, in het aantal medewerkers. Ondanks de krappe arbeidsmarkt wist BAS in 2021 toch ruim 150 nieuwe talenten aan de ambitieuze bedrijfsdoelen te verbinden. Veel nieuwe collega’s met een achtergrond in IT, development en e-commerce verbonden zich aan de unieke transitie van BAS Trucks naar BAS World, het wereldmerk van onze internationale marketplace.

In Retail en Service zetten we grote stappen naar integrale fleet management-concepten met 100% focus op customer intimacy en een sleutelrol voor slimme technologie. Als werkgever zetten we in op agile werkprocessen en eigenaarschap. Eén woord omvat alles. DYNAMIEK. Als je daarvan houdt, is een carrière bij BAS perfect voor jou. Als monteur, chauffeur of planner. Als banden- of onderdelenspecialist. Als in- of verkoper. Als IT’er of marketeer. Als starter, vakspecialist of manager.

Ruim 15% groei in 2021 – tegen de stroom in

Tegen de stroom in realiseerden de bedrijven van BAS het afgelopen jaar een groei van 15 tot 20%. Zowel qua omzet als verkochte eenheden – trucks, trailers, machines, vans, banden en onderdelen. Dat laatste is opmerkelijk, volgens Bas van Heertum. “Door de verstoorde productie en logistieke infarct was het aanbod schaars en de vraag aarzelend. Transporteurs wachten af, uit vrees voor lange levertijden. Het een beïnvloedt het ander. “We blijven vernieuwen en investeren. We blijven met onze klanten vooruitkijken en zoeken naar alternatieven en oplossingen waar ze verder mee kunnen.”

Met ingang van 2022 is BAS goed voor een jaaromzet van circa € 500 miljoen. Wat binnenkomt gaat er bijna even hard weer uit in de vorm van investeringen. Komend jaar investeert BAS flink in voorraadcapaciteit voor BAS World. Om de opschaling waar te kunnen maken, kocht BAS er in 2021 50.000 m² grond bij. Dat wordt bouwen. Het Experience Center in Veghel, thuishaven van het Volvo en Renault Trucks-dealership, wordt samengevoegd met de carrosserie.

Samen leveren we meer dan de som der delen

“De jaarlijkse groei van Retail is stabiel,” vertelt Bas. “Door onze klanten een betrouwbaar en steeds weer vernieuwend totaalconcept te bieden, blijven we ons marktaandeel vergroten. Ook voor nieuwe trucks is de markt uitdagend. Er zijn niet genoeg componenten en onderdelen om vaart te maken met vlootvernieuwing. Veel klanten trappen uit voorzichtigheid op de rem. Maar we zijn alert en halen alles uit de kast om adequate oplossingen te bieden, ook via BAS Rent en BAS Lease. Samen leveren we meer dan de som der delen.”

Bij BAS Retail, het dealerbedrijf, draait alles om service en After Sales. Planners, service coordinatoren, monteurs, magazijnmedewerkers en chauffeurs spelen hier de hoofdrol in. Ze gaan een mooie tijd tegemoet. Want in 2021 is de laatste hand gelegd aan het home made Dealer Management Systeem (DMS), waarin alle operationele processen zijn geoptimaliseerd en gedigitaliseerd. Doel: de overtreffende trap van klantgemak.

Bas van Heertum: “In 2022 gaan we live. De mensen in de werkplaats komen veel dichter bij de klant te staan – bij de chauffeur. Geen overbodige tussenschakels meer, maar helderheid en snelheid. Met behulp van pushmeldingen weet iedereen wat er gebeuren moet. Chauffeurs kunnen het proces op de voet volgen en weten precies wanneer ze weer gas kunnen geven. Doorlooptijden worden korter, planningen en kosten transparanter. Dit gaat echt het verschil maken.”

Alles wordt anders, behalve ons worstenbroodje

Met het nieuwe digitale managementsysteem schakelt BAS definitief door naar vlootbeheer- en serviceprocessen op het allerhoogste niveau. Alles wordt Smart en Tech; de fysieke werkplaatsen, de planning en logistiek, de communicatie met collega’s en klanten. Wat niet verandert is het Brabantse worstenbroodje in de gezellige kantines. “Daar komen we niet aan,” belooft Bas, “ maar verder wordt alles anders. Kortere lijnen, meer inzicht in werkzaamheden en planningen, meer eigenaarschap, meer specialisatie. Geloof me, een betere werkplek vind je niet als trucktechniek je passie is.”

Het Dealer Management Systeem en de bijbehorende apps zijn door eigen IT-teams ontwikkeld. Er voltrok zich in 2021 nog veel meer in het IT & Development-domein. “We zijn een automotivebedrijf met een eigen softwarebedrijf van honderd man,” zo beschrijft Caspar de transitie. “Sinds ons besluit om IT en Development in eigen hand te nemen, maakt ons familiebedrijf niet alleen een groeispurt, maar zijn we ook een andere onderneming geworden. Zelfs Bas en ik zoeken als directieleden steeds weer opnieuw naar onze rol.”

Ga mee in de dynamiek

Het hoort bij BAS. Uitvinden waar je talent ligt, je rol pakken, meegaan in de dynamiek, groeien. Neem BAS World, de eerste wereldwijde business to business marketplace voor trucks, trailers, vans, bouw- en graafmachines, en meer. Motto van het trusted platform: Sell with Ease, Buy with Confidence. Er is het afgelopen jaar full speed gewerkt aan de ‘bol.com van de internationale transportmarkt’. Door scrumteams van product owners, app developers, product engineers, data-architecten en -analisten, online marketeers, e-commerce-experts, testers, noem maar op. Het afgelopen half jaar is het IT team zelfs zo hard gegroeid dat we sinds 21 december een extra kantoor in Veghel hebben geopend, genaamd ‘BAS Tech’.

“Er is een berg werk verzet, iedereen heeft zich voor honderd procent ingezet. Ik kijk er met bewondering naar, want van al dat digitaliseren gaat het gros boven mijn pet. Maar ik weet waar we heen willen. Een trusted platform zijn voor kopers en verkopers, snel, gemakkelijk en betrouwbaar. Met 100% focus op gebruiksgemak en win-win. Een platform creëren is uiterst gecompliceerd en we kiezen bewust voor een gefaseerde uitrol. De livegang, in de zomer, was een enorme ontlading. Zo’n moment vergeet je nooit. We blijven verbeteren en stappen maken. In 2022 gaan we open voor geselecteerde trusted sellers. Van daaruit gaan we versnellen en opschalen.”

BAS staat als werkgever voor…

Targets, ambities en dynamiek genoeg voor 2022. En voor daarna. Tussen nu en vijf jaar willen Bas en Caspar fors groeien met BAS World. Voor BAS Retail en BAS Service ligt de lat op een jaarlijkse groei van ten minste 15 tot 20%. Vooruitkijken, snel schakelen, altijd doen wat we beloven, klanten vooruithelpen. Dat zijn de merkwaarden van BAS. “Er is veel veranderd, er zal nog heel veel veranderen,” zegt Bas. “We haken niet aan, we nemen het initiatief. Want alleen door in elke ontwikkeling nummer één te zijn blijf je marktleider.”

“Dat vraagt om visie, om krachtige en intelligente tools, en om een hele goede ploeg getalenteerde en gemotiveerde mensen,” vult Caspar aan. “Ook daar ligt een enorme uitdaging, want talent is schaars. En hoe vertel je talent dat BAS de beste werkgever van Nederland is, wat je vakgebied, achtergrond, ervaring of land van herkomst ook is? We hebben opvallende billboards langs de snelweg gezet, hangen Brabant vol met posters, werken nauw samen met scholen, en onze medewerkers zijn de beste ambassadeurs die we kunnen wensen.”

“De sfeer en dynamiek bij BAS zijn aanstekelijk. Er hangt veel ambitie en energie in de lucht. De drijfveer om samen te slagen is bijzonder. En als het lukt zijn we niet kinderachtig met het vieren van een feestje. BAS staat voor korte lijnen, voor eigenaarschap, voor grenzen verleggen, voor groeien. Bij BAS ga je niet voor een baan maar voor een carrière. Als je hier morgen begint, weet je niet wat je over een jaar doet. Zo kunnen we nog lang doorgaan met een lofzang over BAS als werkgever. Maar wie zijn wij? Kom het liever zelf beleven en ontdek wat de wereld van BAS je te bieden heeft.”

Stappen zetten in je carrière?

Bekijk alle vacatures hier en wie weet ga jij binnenkort vol gas bij BAS!

Start typing and press Enter to search